Publikumssider       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Prisliste       Kart og åpningstider      Fagportal-forside

 

Fregatten ”USS CONSTITUTION”

1798-1801 PATRULJERTE HUN I Vestindia for å beskytte amerikanske handelsskip mot franske kapere i den såkalte Quasikrigen mot Frankrike. Et høydepunkt var erobringen av sjørøverskipet Sandwich i havnen i Santo Domingo.

1803-1805 BLE HUN SENDT TIL Middelhavet for å bekjempe sjørøverne der, og var med på å bombardere Tripoli i 1805, med etterfølgende fredsavtale med sjørøverstatene i Nord-Afrika.

1812-1815 – KRIG MOT ENGLAND. Hun senket HMS ”Guerriere” 19. august 1812, og HMS ”Java” 29. desember samme år. I et to-mot-én-slag den 20 februar 1815 greide hun å sette de britiske krigsskipene HMS ”Cyane” (24 kanoner) og HMS ”Levant” (18 kanoner) ut av spill, under kaptein Isaac Hulls mesterlige manøvrering.

KRIG MELLOM GENTLEMEN:

Da den britiske fregatten “Guerriere” hadde fått så store skader at den ikke sto til å redde, overga kaptein Dacres på “Guerriere” seg. Kaptein Hull spurte om det var noe om bord han ville ta vare på før de senket skipet. Kaptein Dacres nevnte en stor bibel han hadde fått av sin mor. Kaptein Hull sendte en offiser over for å hente den. Mange år senere møttes de som venner utenfor Gibraltar. Dacres, som da var admiral, uttrykte at han var dypt rørt over kaptein Hulls humane og generøse behandling av ham og hans mannskap.

Skipet ligger i dag i Boston, USA, og er fortsatt sjødyktig.


Modell av USS Constitution, utstilt på Reiseklinikken/Legekontoret for sjømenn i Oslo. Modellen er bygget i 1987 av Tomislav Marelic i Kroatia.

Sist oppdatert: 8. mars 2010


Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold